Moderna Västra Götaland

Moderna Västra Götaland är en satsning på det moderna samhällets kulturarv, på 1900-talets historia, den tid då det moderna välfärdssamhället växte fram. Här hittar du länkar till skrifter, rapporter och andra webbplatser med material om 1900-talets kulturarv.


Storgatans kiosk i Vänersborg - med sina djärva former en symbol för den moderna tidens framtidstro

1900-talet - en vidunderlig tid

1900-talet ligger bakom oss, ett århundrade som präglades av en enastående omvandlingstakt. Radikala framsteg nåddes inom de tekniska, medicinska, sociala, ideologiska och politiska områdena. Sverige förvandlades från ett av Europas mindre bemedlade länder till ett av de rikare. Ett välfärdssamhälle växte fram. 

Men 1900-talet var också en tid med mycket smärta: världskrig, kärnvapen, klimatpåverkan. Dagens Västra Götaland rymmer otaliga berättelser om 1900-talets kulturarv. Tillsammans bär vi stort ansvar för samhällets minne. Vad vi är idag är vad vi gjorde igår.

Moderna Västra Götaland är en temasatsning som handlar om dessa berättelser. Den genomförs av Västarvet tillsammans med Göteborgs stadsmuseum, Länsstyrelsens kulturmiljöenhet och Göteborgs Universitet under perioden 2008-2015.

Alla rapporter och skrifter som producerats finns som PDF att ladda ned här 1900-talet som PDF

Ett seminarium 2011 "Framtiden vi byggde" finns dokumenterat, ladda ned dokumentationen/skriften här

Seminariet "Kan man leva på retro" den 22 april 2015 kommer att dokumenteras, och rapporten kommer att läggas ut här.